Podziel się z ubogimi - napełnij Tytkę charytatywną

Zobacz, jak prof. Bralczyk tłumaczy, co to jest "Tytka charytatywna"

Papież Franciszek ogłosił Światowy Dzień Ubogich, by wspólnoty chrześcijańskie na całym świecie stawały się coraz wyraźniejszym i konkretnym znakiem miłości Chrystusa do najbardziej potrzebujących.

Propozycją Caritas, która łączy klimat minionego Światowego Dnia Ubogich i zbliżającego się czasu na grudniowe prezenty jest „Tytka charytatywna”, czyli „Torba pełna dobra”. Proponowana akcja „Tytka charytatywna” została wymyślona przez Caritas z Poznania. Przyjęła się jako prosty i łatwy sposób na zrobienie prezentu komuś potrzebującemu pomocy. Od zeszłego roku jest akcją ogólnopolską, i – jak tłumaczy prof. Bralczyk w przygotowanym spocie telewizyjnym - nie jest ważna jej nazwa, która zmienia się w zależności od regionu, ale intencja i zawartość.

Puste torby można odebrać w parafiach, które biorą udział w akcji, w biurze Caritas przy ul. Ossowskiego 5 albo w sklepiku Caritas „Dar Serca” w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie - Łagiewnikach. Po wypełnieniu torby trwałą żywnością lub środkami czystości możemy ją pozostawić w swojej parafii, w Kuchni św. Brata Alberta w Krakowie przy ul. Dietla 48 albo w biurze Caritas.

Większość zebranych artykułów zostaje przekazana potrzebującym rodzinom i osobom samotnym w parafiach biorących udział w akcji. Lokalnie pojawiają się różne pomysły, np. wykorzystania żywności z tytek na prezenty dla chorych i starszych, którzy już nie opuszczają swoich domów. W ubiegłym roku dzięki tytkom wypełnionym w Katolickim Centrum Edukacyjnym w Krakowie udało się sprawić radość nie tylko potrzebującym parafianom z parafii św. Floriana w Krakowie, ale także niepełnosprawnym uczestnikom Warsztatu Terapii Zajęciowej w Odrowążu.

DATA PUBLIKACJI: 2018-11-21 » Pozostałe aktualności