Opiekunowie SKC spotkali się w Krakowie

23 października w Krakowie odbyło się spotkanie opiekunów i asystentów Szkolnych Kół Caritas Archidiecezji Krakowskiej.

W czasie spotkania dyrektor krakowskiej Caritas wygłosił do uczestników konferencje nawiązującą do tematu roku liturgicznego „Jesteśmy napełnieni Duchem Świętym”. Doświadczeniami ze swojej pracy podzielili się prowadzący SKC w Krakowie, Mszanie Dolnej i Sułkowicach. Był też czas na wspólną modlitwę, posiłek i rozmowy.

Spotkanie było też okazją do podziękowania odchodzącej na emeryturę p. Zofii Ślusarczyk, długoletniej opiekunki SKC w Staniątkach.

Szkolne Koło Caritas jest organizacją młodzieżową działającą na terenie szkoły pod nadzorem dyrektora szkoły. Jego celem jest mobilizacja młodych ludzi do działania na rzecz potrzebujących. Poprzez swoją działalność mają uwrażliwiać dzieci i młodzież na potrzeby drugiego człowieka, często bezradnego wobec choroby, biedy i cierpienia.

Działalność w Szkolnym Kole Caritas uczy i wychowuje, kształtując „wyobraźnię miłosierdzia”. Zachęca do uważnego rozejrzenia się wokół siebie, zauważenia potrzeb drugiego człowieka i bezinteresownego dzielenia się. Wolontariat uczy pomagania innym i odpowiedzialności społecznej, która stanowi ważny aspekt w rozwoju osobowościowym młodego człowieka. Rozwija inicjatywę młodych, pozwala im pomnażać swoje talenty
i realizować pomysły. Uczy też umiejętności współpracy, wrażliwości, otwarcia społecznego, bezinteresowności, rezygnacji z własnych korzyści na rzecz bliźniego.

Dziękujemy opiekunom i asystentom SKC za udział w spotkaniu!

Więcej zdjęć można zobaczyć tutaj.

DATA PUBLIKACJI: 2018-10-26 » Pozostałe aktualności
Galeria aktualności