Podsumowanie Podprogramu 2016 POPŻ

Podprogram 2016

Od sierpnia 2016 do końca czerwca 2017 roku Caritas Archidiecezji Krakowskiej przekazała potrzebującym ponad 1738 ton artykułów spożywczych o wartości 7 915 692, 51 zł. Paczki żywnościowe z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa, Podprogram 2016, trafiły do 39 114 osób ubogich zakwalifikowanych do programu z terenu województwa małopolskiego.

Osoby najbardziej potrzebujące otrzymały między innymi cukier, mleko, ser, ryż, makaron, olej rzepakowy, powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy, pasztet, szynkę, fasolę białą, marchewkę z groszkiem oraz herbatniki. Pomoc można było uzyskać w 61 punktach wydawania żywności Caritas Archidiecezji Krakowskiej. Głównie były to parafie, ośrodki pomocy społecznej, jadłodajnie i placówki prowadzone przez Caritas oraz inne współpracujące organizacje. Organizacje Partnerskie Lokalne wydały 213 402 paczek żywnościowych.

W ramach działań ze środków towarzyszących Caritas Archidiecezji Krakowskiej przeprowadziła 202 warsztaty kulinarne, dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia, ekonomiczne oraz zapobiegające marnowaniu żywności dla 4984 uczestników z województwa małopolskiego, będących beneficjentami programu.

DATA PUBLIKACJI: 2017-07-30 » Pozostałe aktualności