Nie marnuj żywności!

Kraków był jednym z czterech miast, w których w ramach obchodów pierwszej Niedzieli Świętego Franciszka odbyła się konferencja pt. „Przebudzenie ekologiczne. Krok pierwszy – nie marnuję żywności”. Konferencja połączona była z warsztatami kulinarnymi food waste oraz kiermaszem zdrowej żywności. Organizatorami konferencji byli Światowy Ruch Katolików na Rzecz Środowiska (GCCM) oraz Caritas Polska.

W Polsce rocznie do kosza trafia około 9 mln ton żywności – można się było dowiedzieć podczas niedzielnej konferencji. Jeszcze bardziej szokujące były informacje o światowej skali marnowania żywności. Prelegenci zwrócili uwagę, że jest to nie tylko ogromny problem społeczny, ale także problem ekologiczny, gdyż marnowanie żywności jest równoznaczne z marnowaniem wody i z dodatkową produkcją CO2.

Równocześnie przedstawiony został program „Spiżarnia Caritas”, dzięki któremu żywność z kończącym się terminem ważności jest odbierana ze sklepów i przekazywana potrzebującym. Dzięki temu programowi w ciągu minionego roku ponad 760 ton żywności z prawie 700 sklepów w Polsce zamiast do utylizacji trafiło do potrzebujących. W program zaangażowanych jest 600 wolontariuszy.

Konferencję zakończył panel dyskusyjny oraz warsztaty kulinarne poświęcone tematowi wykorzystywania resztek żywności. Organizatorzy namawiali także do podpisywania „Deklaracji świętego Franciszka”, zobowiązującej do niemarnowania żywności.

Caritas Archidiecezji Krakowskiej uczestniczy w działaniach mających na celu niemarnowanie żywności poprzez organizowanie warsztatów sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności dla osób korzystających z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Warsztaty te są prowadzone w sposób cykliczny w okresie dystrybucji pomocy żywnościowej.

Krakowska Caritas rozprowadza również wśród potrzebujących korzystających z pomocy naszego Punktu Socjalnego i naszych placówek żywność z krótkimi terminami ważności, którą otrzymujemy w darowiźnie w ramach akcji „Spiżarnia Caritas”.

Tekst Deklaracji św. Franciszka, a w nim kilka praktycznych sposobów na niemarnowanie żywności można znaleźć w załączniku.

DATA PUBLIKACJI: 2018-10-08 » Pozostałe aktualności
» Delkaracja_niemarnowanie.pdf [0.57 MB]