20-lecie działalności Świetlicy św. Kingi

22 września odbył się jubileusz 20-lecia działalności Świetlicy św. Kingi, prowadzonej przez Caritas przy Parafii św. Klemensa w Wieliczce. Spotkanie odbyło się w Szkole Podstawowej nr 2 w Wieliczce. W wydarzeniu udział wziął Zastępca Burmistrza ds. Inwestycji Piotr Krupa oraz Dyrektor Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Wieliczce Dominika Chylińska.

Świetlica udziela wszechstronnej pomocy wychowankom i wspiera ich rozwój. Zapewnia dzieciom przyjazną atmosferę do nauki, zabawy i odpoczynku. Pomaga w pokonywaniu trudności szkolnych i uczy nawiązywania dobrych relacji interpersonalnych. Wychowawcy w swoich działaniach stosują elementy pracy metodą Marii Montessori.

Świetlica oferuje podopiecznym zajęcia socjoterapeutyczne, plastyczne, ruchowe, pomoc w odrabianiu zadań domowych, przygotowanie wspólnych imprez okolicznościowych, takich jak festyny lub przedstawienia. Organizowane są także wycieczki, spacery i wyjścia do kina. W okresie wakacyjnym dzieci wyjeżdżają na kolonie, a w czasie ferii zimowych korzystają z oferty zajęć proponowanych przez różne instytucie kulturalne. Świetlica chętnie angażuje się w realizację projektów artystycznych.

fot. FOTO Rogalska

DATA PUBLIKACJI: 2018-09-25 » Pozostałe aktualności