Chorzy pielgrzymowali do Jezusa Ukrzyżowanego

Zobacz zdjęcia z pielgrzymki

W piątek 21 września b.r., na zakończenie oktawy Podwyższenia Krzyża Świętego odbyła się tradycyjna Diecezjalna Pielgrzymka Osób Chorych i Niepełnosprawnych do Sanktuarium w Krakowie–Mogile.

Do Sanktuarium Pana Jezusa Ukrzyżowanego przyjechały grupy podopiecznych z Domów Pomocy Społecznej, Środowiskowych Domów Samopomocy i Warsztatów Terapii Zajęciowej oraz chorzy, starsi i niepełnosprawni wraz z rodzinami. Pielgrzymka rozpoczęła się Drogą Krzyżową. Następnie rozpoczęła się Msza św., której przewodniczył o. dr Piotr Chojnacki OCist, opat mogilski. Homilię wygłosił ks. Andrzej Kamiński, dyrektor Caritas Archidiecezji Krakowskiej.

„Żaden człowiek nie jest przez Boga skazany na cierpienie, chorobę – tłumaczył ks. Andrzej Kamiński, przypominając słowa papieża Franciszka, że choroba to szczególne powołanie, do którego zaprasza Jezus. - Jesteście powołani przez Jezusa, aby być szczególnym Jego świadkiem, tak jak patron dnia dzisiejszego Mateusz, jesteście powołani aby otrzymać zbawienie, aby iść za Jezusem, aby jechać na inwalidzkim wózku za Jezusem do Boga, do zbawienia, które wysłużył nam Chrystus Pan”.

Po Mszy św. Chętni pielgrzymi mogli otrzymać sakrament namaszczenia chorych i uczcić relikwie krzyża św. Parafialny Zespół Caritas przygotował dla nich poczęstunek na zakończenie pielgrzymki.

DATA PUBLIKACJI: 2018-09-24 » Pozostałe aktualności