Spotkaliśmy się w Łagiewnikach
W sobotę 14 kwietnia 2018 r., na zakończenie Tygodnia Miłosierdzia, do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Łagiewnikach przybyła 15. Ogólnopolska Pielgrzymka Caritas. Hasłem pielgrzymki były słowa Służebnicy Bożej Hanny Chrzanowskiej pochodzące z „Rachunku sumienia pielęgniarki": „Bóg złożył w moje ręce talenty i nie wolno mi ich marnować". W spotkaniu wzięły udział ponad 2 tysiące wolontariuszy i pracowników Caritas z całej Polski.

Centralny punkt pielgrzymki, którym była Eucharystia, poprzedziła konferencja na temat Hanny Chrzanowskiej wygłoszona przez p. Nelę Łabińską, wiceprzewodniczącą Katolickiego Stowarzyszenia Pielęgniarek i Położnych dla dorosłych uczestników oraz pantomima o Hannie Chrzanowskiej w wykonaniu teatru ze Środowiskowego Domu Samopomocy prowadzonego przez Caritas w Krakowie i warsztaty ekologiczne dla młodzieży.

Mszę św., której przewodniczył abp Marek Jędraszewski metropolita krakowski, koncelebrowało kilkudziesięciu kapłanów z Caritas diecezjalnych.

– To chrześcijaństwo nauczyło świat zakładania szpitali, szkół, sierocińców – przypomniał w homilii ks. bp Wiesław Szlachetka, przewodniczący Komisji Charytatywnej Konferencji Episkopatu Polski. – To ono nauczyło poszanowania godności człowieka bez względu na pochodzenie, wiek czy płeć.

Kaznodzieja podkreślał, że Panu Jezusowi zależy na przyjaźni z każdym z nas. Zwracając się do zebranych w świątyni mówił: - Wy właśnie taką przyjaźń uczyniliście swoim stylem życia. Taka właśnie przyjaźń sprawia, że „pniemy się w górę". Bo ten jest wielki, kto pomaga, kto służy. Ewangeliczną miarą wielkości człowieka jest miara służby bliźniemu, który potrzebuje pomocy - dodając, że z każdym, kto potrzebuje pomocy identyfikuje się sam Pan Jezus.

- A zatem błogosławieni jesteście, drodzy wolontariusze, którzy nosicie w swoim sercu imię caritas - to imię, które oznacza miłość miłosierną. Przez wasze talenty i waszą służbę dajecie światu świadectwo, że Bóg jest miłosierny - podkreślał.

Kończąc homilię bp Szlachetka złożył podziękowania tak licznie zebranym członkom Caritas

- Bogu dziękuję za Was, za wasze wrażliwe serca, za wasze pomocne dłonie, za wasze oczy, które widzą nie tylko własne potrzeby, ale i potrzeby innych, za wasze uszy, które słyszą prośby nawet te niewypowiedziane, za wasze nogi „w butach wyczynowych", jak mówił o was Papież Franciszek tu w Krakowie. Niech wasze świadectwo przymnaża światu apostołów miłosierdzia, prawdziwych przyjaźni i radości

Na koniec Mszy św. głos zabrał abp Marek Jędraszewski. Odwołał się do ostatniej adhortacji apostolskiej Ojca Świętego Franciszka.

- Nasza droga do świętości ma się odbywać w atmosferze wesela i radości. Stąd tytuł ostatniego dokumentu papieskiego „Gaudete et exsultate". Idąc tą drogą napotykamy najrozmaitsze trudności. Idziemy i musimy iść pod prąd, ale tym bardziej idąc pod prąd musimy mieć określony kierunek do którego zdążamy. Ojciec Święty nam to wskazuje, mówiąc, że ci którzy na co dzień idą z Chrystusem, bo to jest definicja świętości, ukrzyżowanym i zmartwychwstałym, kierują się po pierwsze błogosławieństwami z Góry Błogosławieństw, a po wtóre tym, co Ojciec Święty Franciszek określa „wielką regułą postępowania" - mówił. - To ten fragment Ewangelii św. Mateusza, który doskonale znamy, fragment 25 rozdziału tej Ewangelii, gdzie mowa jest o tym, że jeśli ktoś jest głodny, to trzeba dać mu pożywienie. Jeżeli ktoś jest spragniony, to trzeba dać mu pić. Jeżeli ktoś jest bez odzieży, to trzeba go przyodziać. (…) Tak żyjąc, tak postępując, tak kierując się w naszym życiu na pewno, mimo najrozmaitszych trudności i przeciwieństw, będziemy wewnętrznie wolni, a przez to pełni radości i wesela. I tego wam, drodzy siostry i bracia z całego serca życzę. Żeby przy wszystkich tych wielkich i małych, a częstokroć niedostrzegalnych dziełach miłosierdzia, dziełach caritas, towarzyszyło wam przekonanie, że idziemy z Chrystusem, za Nim do Domu Ojca bogatego w miłosierdzie. Idziemy pełni radości, tej radości, którą tylko on może nam dać i nas obdarzyć. Tego Wam życzę na każdy dzień służby w Kościele i dla Kościoła - zakończył abp Marek Jędraszewski.

W czasie uroczystości pielgrzymom towarzyszyła ikona - dar rodzin z Syrii. Chętni mogli też obejrzeć wystawę zdjęć z akcji pomocowych Caritas w Syrii. Po wspólnym posiłku i zabawie pielgrzymkę zakończyła modlitwa w Godzinie Miłosierdzia.

DATA PUBLIKACJI: 2018-04-17 » Pozostałe aktualności