Wigilia w Starej Zajezdni
Około 700 osób wzięło udział w zorganizowanej przez Caritas wigilii dla ubogich, bezdomnych i samotnych, która odbyła się 24 grudnia w Krakowie. W tym roku, ze względu na remont krużganków klasztoru Ojców Franciszkanów, lokal na wigilijne spotkanie nieodpłatnie udostępnił właściciel restauracji Stara Zajezdnia Kraków by DeSilva w Krakowie przy ul. św. Wawrzyńca 12.

W wigilii wziął udział metropolita krakowski ks. abp Marek Jędraszewski, który dzielił się z potrzebującymi opłatkiem i składał im życzenia świąteczne. „Życzę wam, aby radość z tego, że Bóg jest z nami trwała całe dzisiejsze popołudnie i wieczór oraz by przedłużała się na kolejne dni Bożego Narodzenia i cały okres świąteczny. Róbmy wszystko, by być ludźmi dobrej woli, by na wzór Pana Jezusa, Matki Najświętszej i św. Józefa okazywać innym serce, swoją dobroć, największy szacunek i miłość" - mówił Metropolita Krakowski.

Na świątecznym stole na uczestników czekał czerwony barszcz z uszkami, smażony karp z ziemniakami i surówką z kapusty, kluski z makiem, ciasto, owoce i napoje. Każdy z gości otrzymał też paczkę świąteczną, w której znalazły się produkty spożywcze, takie jak konserwy mięsne i rybne, pasztet, margaryna, cukier, ciastka, herbata czy owoce.

Przy wigilii pomagało około 50 wolontariuszy z Centrum Wolontariatu Caritas, ZHP i ZHR oraz Siostry Albertynki.

Zaproszenia na wigilię były rozdysponowane wśród osób bezdomnych i samotnych przez Kuchnię św. Brata Alberta oraz Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Krakowie. Można było wejść na salę także bez zaproszenia.

Głównym organizatorem wigilii była Kuchnia św. Brata Alberta prowadzona przez Caritas Archidiecezji Krakowskiej przy ul. Dietla 48 w Krakowie. Głównym partnerem wigilii, organizowanych w tym roku przez Caritas diecezjalne w różnych miastach Polski była firma TransGourmet Polska, właściciel hal Selgros Cash&Carry, która fundowała część produktów do przygotowania poczęstunku dla uczestników. Na wigilii reprezentował ją Andrzej Kras, dyrektor hali Selgros Kraków.

Krakowska wigilia Caritas otrzymała także dofinansowanie ze środków:

Gminy Miejskiej Kraków

i Wojewody Małopolskiego.

Dziękujemy także:

Restauracji Stara Zajezdnia Kraków by DeSilva za bezpłatne udostępnienie lokalu

oraz firmie TransGourmet Polska, właściciel hal Selgros Cash&Carry,za darowaną żywność.

a także wszystkim wolontariuszom, którzy wzięli udział w wigilii.

DATA PUBLIKACJI: 2018-01-03 » Pozostałe aktualności