Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom
Rozpoczyna się 24. edycja największej ogólnopolskiej akcji Caritas: Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom. Do parafii archidiecezji krakowskiej trafiło ponad 163 tysiące małych i około 14 tysięcy dużych świec z logo Caritas.
Jak co roku zbieramy środki na ferie i wakacje dla dzieci oraz na pomoc najuboższym rodzinom.
Akcja przebiega pod hasłem „Miłosierdzie jest jedno”, co podkreśla ekumeniczny charakter tego dzieła. Oprócz Caritas świece rozprowadza Prawosławny Metropolitalny Ośrodek Miłosierdzia Eleos oraz Diakonie Kościoła ewangelicko-augsburskiego i ewangelicko-reformowanego.
Liczymy, że także w tym roku świece z logo Caritas „znikną” z parafii i będą obecne na małopolskich stołach. Zebrane środki przeznaczymy na zorganizowanie ferii zimowych i wakacji dla dzieci z ubogich rodzin oraz na dofinansowanie naszych placówek służących dzieciom. Złotówka z ofiary za każdą świecę zostanie przekazana na tzw. fundusz parafialny, czyli na pomoc najuboższym rodzinom w parafiach (do dyspozycji księży proboszczów). 10 groszy z ofiary za każdą świecę zostanie przekazane na pomoc zagraniczną dla dzieci organizowaną przez Caritas Polska, tym razem w Ameryce południowej.

Na terenie całego kraju Caritas diecezjalne przygotowały około 3 mln świec. Dystrybuowane są one głównie za pośrednictwem Parafialnych Zespołów Caritas i Zespołów Charytatywnych.

DATA PUBLIKACJI: 2017-12-01 » Pozostałe aktualności
wakacje 2017 caritas