Tornister pełen uśmiechów
Papież Franciszek pobłogosławił rozpoczynającą się akcję Caritas „Tornister pełen uśmiechów”, której celem jest zwiększenie szans edukacyjnych uczniów poprzez zaopatrzenie w wyprawki szkolne dzieci i młodzieży z najuboższych rodzin. Zapraszamy do włączenia się w akcję.

Akcja jest formą konkretnego wsparcia rodziców, dla których koszt wyprawek szkolnych jest dużym obciążeniem w budżecie domowym. Dla dzieci nowy plecak wraz z wyposażeniem będzie źródłem radości i zachętą do nauki.

Proponowany przebieg akcji:

1. Parafia zakupuje określoną ilość plecaków szkolnych (jest możliwość zakupu plecaków po hurtowej cenie za pośrednictwem Caritas Archidiecezji Krakowskiej).
  2. Około połowy sierpnia (np. w niedzielę 13.08) proponujemy wystawić puste plecaki w kościele i zaapelować do wiernych o ich zabranie do domów i wypełnienie artykułami szkolnymi. Najbardziej przydatne artykuły szkolne to piórniki, zeszyty, bloki rysunkowe, kredki, farby, flamastry, plastelina i przybory geometryczne. W niektórych supermarketach istnieje możliwość zakupu wyprawki dla dziecka w konkretnym wieku.
  3. Przekazane przez parafian plecaki wraz z wyprawkami zostaną za pośrednictwem zespołu charytatywnego przekazane konkretnymi dzieciom przed rozpoczęciem roku szkolnego.

Dziękujemy parafiom, które włączyły się w akcję „Tornister pełen uśmiechów” w ubiegłym roku. Do parafii trafiło ok. 1000 plecaków, które zostały wypełnione przyborami szkolnymi i przekazane dzieciom z ubogich rodzin. Ponadto wyprawki szkolne wydawał potrzebującym Punkt Socjalny Caritas.

Kto chciałby włączyć się w akcję „Tornister pełen uśmiechów”, a jego parafia nie bierze udziału w akcji, może przekazać artykuły szkolne do biura Caritas Archidiecezji Krakowskiej, ul. Ossowskiego 5 w Krakowie. Zostaną one wydane potrzebującym rodzinom, pozostającym pod opieką Caritas.

DATA PUBLIKACJI: 2017-08-04 » Pozostałe aktualności
wakacje 2017 caritas