Pomoc żywnościowa bez białych plam
„Jesteśmy pierwszym województwem w kraju, w którym Programem Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 objęte zostały wszystkie gminy" – powiedział dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Krakowie Piotr Serafin na konferencji prasowej w Małopolskim Urzędzie Wojewódzkim, która odbyła się 2 sierpnia 2017 r. Caritas Archidiecezji Krakowskiej na konferencji reprezentował dyrektor ks. Bogdan Kordula.

Od sierpnia 2016 do końca czerwca 2017 roku Caritas Archidiecezji Krakowskiej przekazała potrzebującym ponad 1738 ton artykułów spożywczych o wartości 7 915 692, 51 zł. Paczki żywnościowe z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa, Podprogram 2016, trafiły do 39 114 osób ubogich zakwalifikowanych do programu z terenu województwa małopolskiego.

Osoby najbardziej potrzebujące otrzymały między innymi cukier, mleko, ser, ryż, makaron, olej rzepakowy, powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy, pasztet, szynkę, fasolę białą, marchewkę z groszkiem oraz herbatniki. Pomoc można było uzyskać w 61 punktach wydawania żywności Caritas Archidiecezji Krakowskiej. Głównie były to parafie, ośrodki pomocy społecznej, jadłodajnie i placówki prowadzone przez Caritas oraz inne współpracujące organizacje. Organizacje Partnerskie Lokalne wydały 213 402 paczek żywnościowych.

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa przyczynia się do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego. Sukces realizacji Programu zależy od wielu czynników, ale jednym z ważniejszych jest dobra współpraca pomiędzy Organizacjami Partnerskimi Regionalnymi i Lokalnymi a Ośrodkami Pomocy Społecznej. Dzięki tej współpracy i zaangażowaniu województwo małopolskie było jedynym w Podprogramie 2016, gdzie w zasadzie nie było tzw. białych plam tj. gmin, gdzie żywność z Programu nie była dystrybuowana (tylko w dwóch gminach w województwie małopolskim żywność z Programu nie była wydawana, a od września znikną i te białe plamy).

W ramach działań ze środków towarzyszących Caritas Archidiecezji Krakowskiej przeprowadziła 202 warsztaty kulinarne, dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia, ekonomiczne oraz zapobiegające marnowaniu żywności dla 4984 uczestników z województwa małopolskiego, będących beneficjentami programu.

Celem działań było nabycie przez uczestników umiejętności lepszego prowadzenia gospodarstwa domowego. Działania te były realizowane w formie warsztatów, przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności.

Ks. Bogdan Kordula, dyrektor Caritas Archidiecezji Krakowskiej, podkreślił duże znaczenie warsztatów. „Dzięki nim możemy nie tylko przekazywać paczki żywnościowe, ale także edukować, jak dobrze wykorzystywać żywność i jak ekonomicznie przygotowywać posiłki czy zarządzać budżetem domowym” – stwierdził.

Ks. Kordula tłumaczył też, że tak mocne zaangażowanie Caritas w POPŻ możliwe było dzięki wybudowaniu w ubiegłym roku nowego magazynu żywności „Chleb Miłosierdzia” na terenie Campus Misericordiae w Brzegach koło Wieliczki, gdzie rok temu odbywały się wydarzenia Światowych Dni Młodzieży. "To miejsce nadal żyje, magazyn funkcjonuje, gromadzi się wokół niego wielu ludzi. Dzięki uczestnictwu w realizacji programu udało nam się otworzyć na współpracę z urzędnikami pomocy społecznej oraz członkami wielu innych instytucji i organizacji, z którymi współpracujemy" – powiedział.

Fot. Małopolski Urząd Wojewódzki

DATA PUBLIKACJI: 2017-08-03 » Pozostałe aktualności