Caritas w Łagiewnikach
Około 3000 osób z 23 Caritas diecezjalnych spotkało się podczas XIV Pielgrzymki Pracowników i Wolontariuszy Caritas w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie Łagiewnikach. Na pielgrzymkę przyjechali zarówno młodzi wolontariusze ze Szkolnych Kół Caritas wraz z opiekunami, jak i starsi z Parafialnych Zespołów Caritas, a także pracownicy Caritas diecezjalnych i prowadzonych przez nie placówek oraz Caritas Polska.

Pielgrzymka Caritas odbyła się pod hasłem „Czy jesteście zdolni do marzeń?”. Motto pochodzi ze słów Papieża Franciszka wygłoszonych podczas Światowych Dni Młodzieży: „Czy jesteście zdolni do marzeń? Kiedy serce jest otwarte, jest zdolne do marzeń, bo jest w nim miejsce na miłosierdzie. Jest miejsce na czułość wobec tych, którzy cierpią. Jest miejsce, by stanąć obok tych, którzy w sercu nie mają pokoju albo którym brakuje tego, co potrzebne do życia, lub którym brakuje najpiękniejszej rzeczy – wiary, miłosierdzia.”

Punktem centralnym Pielgrzymki była Msza święta w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia, pod przewodnictwem abpa Marka Jędraszewskiego, metropolity krakowskiego. Homilię wygłosił bp Wiesław Szlachetka, przewodniczący Komisji Charytatywnej Konferencji Episkopatu Polski, który przypomniał obecnym w Łagiewnikach, że „bez Chrystusa nawet najbardziej spektakularne czyny miłosierdzia to nic”, a  „duchowa radość jest pierwszym owocem czynów miłosierdzia”. „Jeśli troska o zbawienie będzie najważniejsza, to nie zabraknie troski o ubogich, bo troska o ubogich służy zbawieniu” – mówił do zgromadzonych podczas homilii. „Czyn miłosierdzia bez nawrócenia staje się próbą przekupienia sędziego, którego w żaden sposób przekupić nie można” - tłumaczył.

Na zakończenie Mszy św. metropolita krakowski abp Marek Jędraszewski dziękował zebranym wolontariuszom i pracownikom Caritas „za marzenia, wrażliwe serca i nogi w wyczynowych butach”.

Metropolita Krakowski wręczył też przyznawany przez Caritas Archidiecezji Krakowskiej medal „Bogaci Miłosierdziem”. W tym roku otrzymali go Witold i Piotr Kiełtyka za finansowe i organizacyjne wsparcie budowy Szkoły Podstawowej im. św. Joanny Beretty Molli w Krakowie.

Konferencję pt. „Idźcie i odpocznijcie nieco” wygłosił rekolekcjonista ks. Marcin Kowalewski CMF, który przypomniał pielgrzymom o roli i potrzebie odpoczynku w życiu człowieka zaangażowanego w pomoc potrzebującym. Odpoczynek taki powinien mieć formą fizyczną, psychiczną i duchową.

Pielgrzymom w modlitwie i uwielbieniu towarzyszył młodzieżowy zespół z Tymowej (Diecezja Tarnowska) pod opieką p. Magdaleny Bednarek.

Pielgrzymka zakończyła się koronką do Bożego Miłosierdzia odmówioną w Sanktuarium św. Jana Pawła II.

Organizatorami Pielgrzymi były Caritas Polska i Caritas Archidiecezji Krakowskiej.

ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ!

DATA PUBLIKACJI: 2017-05-05 » Pozostałe aktualności