Trwa 73. Tydzień Miłosierdzia

Pod hasłem „Idźcie i głoście” w Niedzielę Miłosierdzia, 23 kwietnia rozpoczął się 73. Tydzień Miłosierdzia. Jego celem jest budzenie wrażliwości na potrzeby bliźnich. To okazja do modlitwy i pomocy potrzebującym.

„Chrystusowe wezwanie do miłosierdzia jest nadal aktualne” – napisali biskupi w liście pasterskim, który został odczytany w kościołach w Polsce w Niedzielę Miłosierdzia.  Czytamy w nim  m.in. o dziełach miłosierdzia prowadzonych przez Caritas Polska. – Posługa Caritas nie jest jednak zwykłą działalnością charytatywną. To przede wszystkim kształtowanie postawy wrażliwości na los drugiego człowieka i odpowiedź na konkretne problemy dzisiejszego świata – czytamy w liście pasterskim Episkopatu.

Celem zainicjowanego w 1937 r. przez Caritas Polska Tygodnia Miłosierdzia jest przede wszystkim formacja – budzenie wrażliwości na potrzeby bliźnich: chorych, samotnych, bezrobotnych, bezdomnych i prześladowanych.

Od 2013 r. Tydzień Miłosierdzia rozpoczyna się w Kościele katolickim w Polsce w Niedzielę Bożego Miłosierdzia. Wcześniej obchodzony był w pierwszym tygodniu października. W przeżywanie Tygodnia Miłosierdzia włączają się w sposób szczególny parafialne oddziały Caritas, Szkolne Koła Caritas oraz placówki prowadzone przez Caritas diecezjalne.

Tegoroczny Tydzień Miłosierdzia zakończy się 29 kwietnia XIV Pielgrzymką Pracowników i Wolontariuszy Caritas do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie - Łagiewnikach.

DATA PUBLIKACJI: 2017-04-25 » Pozostałe aktualności
» Tydzien_Milosierdzia.jpg [0.8 MB]