W Niedzielę Bożego Miłosierdzia zbiórka na pomoc dla Aleppo
W Niedzielę Bożego Miłosierdzia we wszystkich kościołach w Polsce odbędzie się zbiórka do puszek na pomoc ofiarom syryjskiego konfliktu, przede wszystkim w zrujnowanym Aleppo.

15 marca 2017 roku minęło 6 lat od rozpoczęcia wojny w Syrii, która zburzyła życie ponad 23 mln Syryjczyków. Połowa z nich musiała uciekać ze swoich domów - ponad 5 milionów w obawie o swoje życie wyjechało z kraju. Sytuacja wciąż jest dramatyczna, pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 mln dzieci.

W odpowiedzi na wielokrotne wezwania Ojca Świętego Franciszka, decyzją Konferencji Episkopatu Polska w Niedzielę Miłosierdzia 23 kwietnia zostanie przeprowadzona zbiórka do puszek, jako wyraz solidarności z narodem syryjskim, przede wszystkim w zrujnowanym Aleppo.

Zebrane ofiary prosimy przekazać na konto Caritas Archidiecezji Krakowskiej:
Nr 58 8589 0006 0000 0011 1197 0001
z dopiskiem „Syria".

Pomoc zostanie przekazana za pośrednictwem Caritas Polska, która od od 2012 roku niesie pomoc ofiarom syryjskiego konfliktu. Przeprowadziła 19 projektów pomocy, w tym kilkuletnie finansowanie szpitala w Damaszku, finansowanie klinik mobilnych, organizowanie paczek świątecznych dla dzieci, zapewnienie mleka modyfikowanego dla dzieci uchodźców irackich w Kurdystanie w akcji „Mleko dla Kurdystanu” oraz wiele innych, w tym współfinansowane ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych.

Projekt Rodzina Rodzinie
Po pół roku trwania programu można mówić o jego sukcesie. Ponad 1,1 tys. rodzin syryjskich poszkodowanych w wojnie zostało objętych opieką przez Polaków biorących udział w programie "Rodzina Rodzinie". Wśród darczyńców znalazło się ponad 3,7 tys. podmiotów, m.in. rodzin, szkół, organizacji i osób indywidualnych.
Według statystyk Caritas w akcję od początku października włączyło się 108 parafii, 20 zgromadzeń zakonnych, 45 organizacji i wspólnot kościelnych, sześć szkół oraz sześciu biskupów. Na półroczną stałą pomoc dla konkretnych rodzin zebrano prawie 9,5 miliona złotych.

Nowe projekty:
Projekt pomocy żywnościowej - wsparcie przez okres dwóch miesięcy 2000 rodzin w Aleppo. Każda rodzina otrzyma około 30 USD na zakup żywności. Wsparcie otrzymają osoby najbardziej potrzebujące: rodziny z miesięcznym dochodem poniżej 22 USD, wdowy wychowujące dzieci w wieku szkolnym, rodziny z osobami starszymi, rodziny z osobami niepełnosprawnymi i przewlekle chorymi oraz rodziny, których dochód miesięczny przekracza 22 USD, ale mają dzieci uczące się.

Projekt edukacyjny polega na finansowym wsparciu 800 studentów uczelni wyższych w Aleppo i będzie trwać sześć miesięcy. Pomoc w wysokości 46 USD na pokrycie części wydatków otrzymają osoby z rodzin przesiedlonych i spośród miejscowej ludności, które znajdują się w trudnej sytuacji finansowej.

Działania Caritas Polska można także wesprzeć wysyłając charytatywny SMS o treści SYRIA na numer 72052 (koszt 2,46 zł z VAT).

DATA PUBLIKACJI: 2017-04-21 » Pozostałe aktualności
wakacje 2017 caritas