Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020

Caritas Polska po raz kolejny jako jedna z czterech organizacji pozarządowych realizuje Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 - 2020, współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

W ramach „Podprogramu 2016” Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Caritas Archidiecezji Krakowskiej organizuje warsztaty kulinarne, ekonomiczne oraz przeciwdziałania marnowaniu żywności dla beneficjentów programu. Zobacz terminy warsztatów.

Instytucją Zarządzającą w ramach Programu jest Ministerstwo Rodziny Pracy i Polityki Społecznej, a Instytucją Pośredniczącą  Agencja Rynku Rolnego.

Program w swoich założeniach przewiduje wsparcie osób i rodzin najbardziej potrzebujących w sposób trwały i intensywny poprzez udzielanie im nieodpłatnej pomocy żywnościowej bez jakiejkolwiek dyskryminacji i z poszanowaniem godności osób uprawnionych. Pomoc w ramach Programu udzielana jest osobom, które z powodu trudnej sytuacji i niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie odpowiedniego wyżywienia, których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej tj:

·        1268 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej,

·        1028 zł w przypadku osoby w rodzinie.

Osoby do otrzymania pomocy żywnościowej są kwalifikowane przez:

- ośrodki pomocy społecznej,

- organizacje partnerskie (wyłącznie osoby bezdomne).

Osoby najbardziej potrzebujące powinny zgłosić się do właściwego dla miejsca zamieszkania ośrodka pomocy społecznej. OPS wydaje skierowanie do otrzymania pomocy żywnościowej zawierające m.in. adres organizacji partnerskiej zajmującej się dystrybucją pomocy żywnościowej lub wpisuje osobę/rodzinę na listę osób zakwalifikowanych do pomocy żywnościowej z PO PŻ.

Każdy odbiorca pomocy żywnościowej w trakcie trwania Programu może skorzystać z tzw. działań towarzyszących, które są obowiązkowym elementem programu. Mają one na celu wzmacnianie samodzielności i kompetencji odbiorców pomocy żywnościowej w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. Działania te mogą być realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności. Działania te są prowadzone w sposób cykliczny w okresie dystrybucji pomocy żywnościowej.

Podprogram 2014

Za pośrednictwem Caritas W Polsce podczas pierwszego etapu pomocy żywnościowej w ramach „Podprogramu 2014”, który obejmował okres grudzień 2014 r. - styczeń 2015 r.,  dystrybuowane były artykuły spożywcze takie jak: mleko, cukier, olej, makaron świderki, mielonka wieprzowa.  Pomocą objęto ponad 311 tys. osób, przekazano 683 400  paczek i blisko 5000 ton żywności. Żywność dystrybuowana była we współpracy z 35 Caritas diecezjalnymi, które następnie współpracowały z 1337 organizacjami lokalnymi.

Podprogram 2016

Kolejny etap realizacji Programu tym razem w ramach „Podprogramu 2016”  obejmuje dystrybucję artykułów spożywczych oraz działań towarzyszących  w okresie od sierpnia 2016 r. do czerwca 2017 r. Dystrybuowane są takie produkty jak: makron, ryż, herbatniki, mleko, ser, groszek z marchewką, fasola, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, gulasz wieprzowy, filet z makreli, szynka drobiowa, szynka wieprzowa, pasztet, cukier, olej.

Do magazynów Caritas trafi  11 276 ton żywności, która rozdysponowana zostanie do 232 tys. osób. Caritas Polska realizuje Program we współpracy z Caritas diecezjalnymi, które współpracują w zakresie dystrybucji żywności z organizacjami lokalnymi. Realizacji Programu towarzyszy organizacja działań towarzyszących: warsztatów kulinarnych, dietetycznych i dotyczących zdrowego żywienia oraz propagujących przeciwdziałanie marnowaniu żywności.

Partnerzy Caritas Archidiecezji Krakowskiej w ramach programu FEAD:

Ośrodki Pomocy Społecznej:

• Parafia pw. Miłosierdzia Bożego w Krakowie - Wzgórza Krzesławickie
  • Parafia pw. św. Jana Chrzciciela ul. Dobrego Pasterza w Krakowie
  • Parafia pw. Matki Bożej Dobrej Rady przy ul. Dygasińskiego w Krakowie
  • Parafia pw. Matki Bożej Częstochowskiej, os. Szklane Domy w Krakowie.

DATA PUBLIKACJI: 2016-10-10 » Pozostałe aktualności
wakacje 2017 caritas