Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa
 31 sierpnia 2016 r. Caritas Archidiecezji Krakowskiej rozpoczęła kolejny etap realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, w ramach „Podprogramu 2016”. Obejmuje on dystrybucję artykułów spożywczych oraz działań towarzyszących w okresie od sierpnia 2016 r. do czerwca 2017 r.

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego. Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie i rodzinie odpowiedniego wyżywienia.

Dystrybuowane będą takie produkty jak: makron, ryż, herbatniki, mleko, ser, groszek z marchewką, fasola, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, gulasz wieprzowy, filet z makreli, szynka drobiowa, cukier, olej. Do magazynów Caritas w całej Polsce trafi 11 276 ton żywności, która rozdysponowana zostanie do 232 tys. osób. Caritas Polska realizuje program we współpracy z Caritas diecezjalnymi, które następnie współpracują w zakresie dystrybucji żywności z organizacjami lokalnymi, np. parafialnymi zespołami Caritas. Podczas realizacji programu będziemy organizować także działania towarzyszące, takie jak szkolenia dla uczestników programu: warsztaty kulinarne i ekonomiczne, a także szkolenia z zapobiegania marnowaniu żywności.

PO PŻ jest finansowany ze środków Unii Europejskiej (FEAD) i ze środków krajowych (budżet państwa) w podziale 85% i 15%.

DATA PUBLIKACJI: 2016-08-31 » Pozostałe aktualności