Aukcja papieskich samochodów ruszyła!
Dziś na charytatywni.allegro.pl ruszyła aukcja trzech aut, którymi papież Franciszek jeździł podczas swojego pobytu w Polsce. Pieniądze uzyskane ze sprzedaży aut oraz z licytacji specjalnie przygotowanych cegiełek zostaną w całości przekazane na zakup mobilnej kliniki dla uchodźców z Syrii w Libanie, a także zakup wyposażenia domu dla osób starszych i niepełnosprawnych „Campus Misericordiae” oraz magazynu żywności „Chleb Miłosierdzia”, powstałych w Brzegach na terenie spotkania z papieżem Franciszkiem podczas Światowych Dni Młodzieży.

Golfy Sportsvany wystawione na aukcje wyposażone są w silnik TSI o mocy 110 KM oraz skrzynię biegów DSG. Używane były tylko i wyłącznie podczas Światowych Dni Młodzieży. Każdy samochód posiada certyfikat opisujący, na jakiej trasie używał go papież. Przebieg żadnego z samochodów nie przekracza 1000 km.

Miałem przywilej jeżdżenia tymi samochodami z Ojcem Świętym – mówił dziś kardynał Stanisław Dziwisz. – Papież był zadowolony z tych samochodów, ponieważ jemu chodzi o obraz Kościoła, który jest Kościołem ubogim i dla ubogich. Cieszę się że Światowe Dni Młodzieży nadal trwają, bo przecież te samochody zostały podarowane dla Ojca Świętego z okazji tych dni – mówił.

Akcja „Misericordes”, w ramach której prowadzona była wcześniej kampania crowdfundingowa, akcja wysyłania SMSów charytatywnych oraz licytacja pamiątek po papieskiej wizycie jest odpowiedzią na apel papieża Franciszka o materialne owoce Roku Miłosierdzia oraz o pomoc cierpiącym z powodu wojny mieszkańcom Syrii.

Licytacje rozpoczęły się od symbolicznej złotówki. Aby wziąć udział w licytacji, wystarczy wejść na stronę aukcji, zalogować się lub utworzyć konto użytkownika Allegro i zalicytować. W akcję charytatywną można włączyć się także na inne sposoby – poprzez zakup cegiełki o wartości 5, 10, 15, 50 lub 100 zł lub wystawiając swoje przedmioty na licytację.

Allegro nie pobiera żadnych opłat za korzystanie z platformy charytatywni.allegro.pl. Oferty sprzedaży aut wraz z informacją o aukcji pojawią się również na serwisie ogłoszeń motoryzacyjnych – OTOMOTO. Jego wyszukiwarka codziennie odnotowuje ponad 40.000 zapytań o Volkswagena Golfa. Od teraz, na początku listy z wynikami wyszukiwania, będą pojawiać się oferty sprzedaży Golfów na cele charytatywne.

DATA PUBLIKACJI: 2016-09-26 » Pozostałe aktualności