IKEA pomogła Schronisku
14 czerwca 2016 r. odbyło się uroczyste przekazanie w pełni wyremontowanych kuchni i świetlic w Schronisku dla Bezdomnych Kobiet przy ul. Sołtysowskiej w Krakowie. Dzięki zaangażowaniu IKEA Kraków w pomieszczeniach placówki pojawiły się nowe, funkcjonalne meble oraz kolorowe wyposażenie o wartości blisko 40 tys. zł.

Remont i pełne umeblowanie w postaci szafek, płyt gazowych, piekarników, lodówek, zlewów, koszy, lamp, stołów, krzeseł, sof, oświetlenia i wielu innych produktów, a także kolorowych dodatków, w które wyposażone zostały trzy kuchnie i dwie świetlice, to owoc współpracy IKEA Kraków z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej.

Podczas przekazania podziękowania IKEA Kraków złożył osobiście Pan Andrzej Kulig Zastępca Prezydenta Miasta Krakowa, Pan Witold Kramarz Dyrektor Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej, Pani Iwona Berlińska Dyrektor Schroniska dla Bezdomnych Kobiet oraz Mieszkanki.

Dyrektor ośrodka, Iwona Berlińska podkreśla: - Jeszcze kilkanaście dni temu nasze świetlice i kuchnie były wysłużone i skromnie wyposażone, dziś kolorowe, nowoczesne i funkcjonalne. Dzięki firmie IKEA nasze pomieszczenia zmieniły się nie do poznania. Zniszczone meble zastąpiły nowe stoliki, krzesła, szafki, regały, kanapy, lampy oraz sprzęt AGD. To ogromna pomoc jaką nasza placówka otrzymała od firmy IKEA. Dzięki jej hojności dzieci i dorośli mogą korzystać z kolorowych i bogato wyposażonych pomieszczeń. Schronisko w świadomości wielu osób, również osób bezdomnych kojarzone jest z miejscem ponurym, gdzie nie przywiązuje się uwagi do wystroju pomieszczeń. Nasza placówka od zawsze starała się łamać te stereotypy, jednak środki jakimi dysponujemy nie zawsze są wystarczające. Naprzeciw naszym potrzebom wyszła Firma Ikea stwarzając dla naszych mieszkańców prawdziwie domowe i ciepłe wnętrza.
Dyrekcja, pracownicy, a przede wszystkim mieszkańcy składają gorące podziękowania IKEA Kraków za ten dar serca. Szczególnie ciepłe myśli kierujemy do Pani Natalii Leszczyńskiej Koordynatorowi ds. Zrównoważonego Rozwoju IKEA Kraków, która z ramienia IKEA Kraków koordynowała całą metamorfozę. Podziękowania należą się też projektantom oraz pracownikom IKEA Kraków za ogromne zaangażowanie i pracę włożoną w upiększanie naszej placówki. JESTEŚCIE WSPANIALI!

DATA PUBLIKACJI: 2016-06-16 » Pozostałe aktualności
Wielkanocna Akcja Caritas