Caritas u apostołów miłosierdzia
Ponad 2500 osób wzięło udział w dorocznej pielgrzymce Caritas na zakończenie Tygodnia Miłosierdzia. W tym roku rozpoczęliśmy pielgrzymkę w Sanktuarium św. Jana Pawła II, a zakończyliśmy w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia. XIII pielgrzymka środowisk Caritas odbyła się pod hasłem „Słudzy miłosierdzia”.

W pielgrzymce wzięli udział pracownicy centrali i placówek Caritas z 26 diecezji. Przyjechali zarówno pracownicy, jak i wolontariusze z placówek Caritas i zespołów parafialnych, a także dzieci i młodzież ze Szkolnych Kół Caritas.

Uroczystej Mszy św., którą koncelebrowało ok. 40 kapłanów związanych z Caritas w całej Polsce, przewodniczył ks. bp  Wiesław Szlachetka, Przewodniczący Komisji Charytatywnej Konferencji Episkopatu Polski. Jak podkreślił bp. Szlachetka, Caritas pielgrzymuje do miejsc związanych z największymi w naszych czasach apostołami miłosierdzia: św. s. Faustyną i św. Janem Pawłem II. Św. Faustyna spędziła tutaj ostatnie lata swego życia i zmarła, a św. Jan Paweł II nie tylko często odwiedzał to miejsce, ale też konsekrował bazylikę Bożego miłosierdzia i w tej bazylice zawierzył świat Bożemu miłosierdziu, a nam przypomniał o wyobraźni miłosierdzia. Przypominając słowa Jezusa z kazania na Górze: „Błogosławieni miłosierni, albowiem oni miłosierdzia dostąpią”, bp Szlachetka podkreślił, że to błogosławieństwo znajduje się w samym sercu Boskich błogosławieństw i nadaje głębszy sens wszystkim pozostałym błogosławieństwom.

Konferencję pt. „Kim jest sługa?” wygłosił ks. Artur Ważny, dyrektor Wydziału ds. Nowej Ewangelizacji Kurii Diecezjalnej w Tarnowie. Przywołując scenę umycia nóg apostołom oraz poszczególne części Eucharystii ks. Ważny tłumaczył, jak naśladować miłość Jezusa, by uczyć się odpowiedniego podejścia, wierności i delikatności w stosunku do tych, którym pomagamy. Najważniejsze, by nieść ludziom nie tylko pomoc, ale samego Jezusa – przypominał.

Po części integracyjnej i poczęstunku oficjalna część pielgrzymki zakończyła się koronką do Bożego miłosierdzia w bazylice Bożego miłosierdzia w Łagiewnikach.

DATA PUBLIKACJI: 2016-04-10 » Pozostałe aktualności