Premier Beata Szydło w Caritas
W poniedziałek 21 marca Punkt Socjalny Caritas Archidiecezji Krakowskiej odwiedziła Pani Premier Beata Szydło. Pani Premier spotkała się z pracownikami i wolontariuszami Caritas oraz zapowiedziała ustawę przeciwdziałającą marnowaniu żywności.

Podczas spotkania z mediami, które odbyło się w magazynie Punktu Socjalnego Pani Premier zapowiedziała przygotowanie ustawy, która wyjdzie naprzeciw wspieraniu osób potrzebujących, a jednocześnie ograniczy marnowanie żywności w Polsce. „Chcemy wprowadzić rozwiązania systemowe, które pozwolą na to, że zarówno producenci jak i sprzedawcy żywności będą mieli możliwość przekazywania tej żywności, której nie sprzedadzą, której jest za dużo, która w tej chwili jest wyrzucana, po prostu marnowana bardzo często, instytucjom, organizacjom, ale również i ośrodkom Pomocy Społecznej, samorządom, które będą tę żywność później przekazywały osobom potrzebującym” - powiedziała Pani Premier.

Przy okazji Świąt Wielkiej Nocy Pani Premier podziękowała organizacjom charytatywnym i wolontariuszom za ich pracę, którą wykonują na rzecz potrzebujących wsparcia. „Początek Wielkiego Tygodnia to dobry moment, żeby powiedzieć o tych wszystkich, którzy potrzebują pomocy. To jest dobry moment, żeby powiedzieć o tym, że powinniśmy wspierać się wzajemnie i pomagać szczególnie tym, którzy są w trudniejszej sytuacji. Święta to jest zwłaszcza taki czas, kiedy chcemy pomagać, kiedy mówimy o tych wszystkich, którzy naszej pomocy potrzebują. Przeprowadzane są różnego rodzaju akcje, ale trzeba, żeby taka pomoc była nie tylko organizowana z okazji świąt, ale żebyśmy pamiętali zawsze, że trzeba się dzielić, że warto się dzielić - mówiła.

Wolontariusze Caritas wręczyli Pani Premier wielkanocnego cukrowego baranka, a dyrektor ks. Bogdan Kordula przekazał album prezentujący Campus Misericordiae - miejsce tegorocznych Światowych Dni Młodzieży, gdzie powstaje także dom dla osób starszych oraz Centrum Caritas „Chleb Miłosierdzia”.

DATA PUBLIKACJI: 2016-03-21 » Pozostałe aktualności