Dziesięć lat Okna Życia!
Caritas Archidiecezji Krakowskiej oraz Wydział Duszpasterstwa Rodzin Kurii Metropolitalnej zapraszają na uroczystość z okazji dziesiątej rocznicy otwarcia pierwszego w Polsce Okna Życia.

W „urodzinach”, które odbędą się w najbliższą sobotę 19 marca pod Oknem Życia przy ulicy Przybyszewskiego 39 w Krakowie o godz. 11.30, wezmą udział m.in.:

·        Metropolita Krakowski Stanisław kard. Dziwisz,

·        Dyrektor Caritas Archidiecezji Krakowskiej ks. Bogdan Kordula,

·  Dyrektor Wydziału Duszpasterstwa Rodzin Kurii Metropolitalnej ks. Jacek Konieczny,

·   Dyrektor Ośrodka Adopcyjno-Opiekuńczego „Dzieło Pomocy Dzieciom” w Krakowie p. Józefa Katarzyna Mader,

·        Sędzia Waldemar Żurek, rzecznik prasowy ds. Cywilnych Sądu Okręgowego w Krakowie,

·    Nadkom. Katarzyna Padło z Biura Prasowego Komendanta Wojewódzkiego Policji w Krakowie,

·  Rodzina, która adoptowała dwoje dzieci pozostawionych w Oknie Życia.

Okno Życia jest miejscem, w którym matka może anonimowo zostawić nowonarodzone dziecko, bez narażania go na niebezpieczeństwo. Pierwsze w Polsce Okno Życia powstało 19 marca 2006 r. w Krakowie przy ul. Przybyszewskiego 39. Powodem powstania Okna Życia była seria informacji o martwych noworodkach znalezionych w przypadkowych miejscach. Już w trzy miesiące po jego otwarciu znaleziono w nim pierwsze niemowlę. W ciągu 10 lat w całym kraju powstało 58 Okien Życia, w których do tej pory znaleziono 90 dzieci.

Podczas uroczystości wolontariusze Caritas stworzą mapę Okien Życia w Polsce, a wszyscy goście będą mogli skosztować urodzinowego tortu. Będzie też można porozmawiać z zaproszonymi gośćmi.

DATA PUBLIKACJI: 2016-03-16 » Pozostałe aktualności
Wielkanocna Akcja Caritas