Umowa o współpracy podpisana

W piątek 9.10.2015 r. w kurii metropolitalnej metropolita krakowski ks. kard. Stanisław Dziwisz, Minister pracy i polityki społecznej Władysław Kosiniak–Kamysz, Burmistrz Wieliczki Artur Kozioł oraz dyrektor Caritas Archidiecezji Krakowskiej ks. Bogdan Kordula podpisali dokument o współpracy ws. domu Campus Misericordiae - domu dziennego i stałego pobytu dla osób starszych, który powstaje z inicjatywy miasta i gminy Wieliczka na terenie przygotowywanym na przyszłoroczne Światowe Dni Młodzieży w Brzegach koło Wieliczki.

Za budowę tego domu dla osób starszych jako materialnego znaku miłosierdzia, pozostałego po Światowych Dniach Młodzieży 2016, miasto i gmina Wieliczka zostały uhonorowane medalem Caritas Archidiecezji Krakowskiej „Bogaci Miłosierdziem” podczas niedzielnego koncertu galowego z okazji 25-lecia reaktywacji Cartas

Dom środowiskowego wsparcia dziennego dla osób starszych i niepełnosprawnych powstaje tuż obok miejsca, w którym odbędzie się czuwanie i papieska Msza św. podczas Światowych Dni Młodzieży w Krakowie w 2016 roku.

Podczas spotkania kard. Dziwisz przypomniał, że głównym tematem przyszłorocznych Światowych Dni Młodzieży jest miłosierdzie. Ich hasło brzmi "Błogosławieni miłosierni, albowiem oni miłosierdzia dostąpią".

Tuż obok domu wsparcia środowiskowego w Brzegach powstaje centrum Caritas - "Chleb Miłosierdzia", gdzie będzie się mieścić magazyn żywności dla najuboższych. Dyrektor krakowskiej Caritas ks. Bogdan Kordula zaznaczył, że będzie to "pole doświadczalne dla młodych ludzi, którzy jako wolontariusze, jako studenci odbywający praktyki w kontakcie z osobami starszymi mogą się wiele nauczyć i mogą ofiarować wiele serca".

Fot. T. Warczak

DATA PUBLIKACJI: 2015-10-16 » Pozostałe aktualności