300 000 PLN dla Nepalu

Dzięki ofiarom składanym podczas zbiórki w parafiach, która odbyła się 10 lub 17 maja krakowska Caritas przesłała 300 000 PLN na pomoc dla poszkodowanych przez trzęsienie ziemi w Nepalu do Caritas Polska, która zajmuje się projektami zagranicznymi.

To pierwsza tura pomocy Archidiecezji Krakowskiej dla ofiar trzęsienia ziemi w Nepalu. Wpłaty z parafii i od indywidualnych darczyńców wciąż napływają.

Nie wiemy jeszcze, jakie konkretne projekty będzie realizować Caritas Polska w Nepalu, bo dopiero się tworzą, ale zwykle w ramach pomocy długofalowej pomagamy odbudować sierocińce, szkoły, szpitale albo miejsca pracy. Caritas Polska jest w stałym kontakcie z Caritas działającą w Nepalu, a projekty są przygotowywane przez międzynarodową Caritas w odpowiedzi na konkretne wezwania o pomoc.

Zbiórkę do puszek przy kościołach archidiecezji krakowskiej ogłosił kard. Stanisław Dziwisz w odpowiedzi na apel Papieża Franciszka o braterską solidarność z ofiarami trzęsienia ziemi w Nepalu.

DATA PUBLIKACJI: 2015-05-21 » Pozostałe aktualności