Zbiórka na pomoc dla ofiar trzęsienia ziemi
W odpowiedzi na apel Papieża Franciszka o braterską solidarność z ofiarami trzęsienia ziemi w Nepalu kard. Stanisław Dziwisz prosi diecezjan o modlitwę w ich intencji oraz o zorganizowanie w parafiach zbiórki do puszek na pomoc dla poszkodowanych w dniu 10 maja br. lub w następną niedzielę.

Komunikat zostanie przeczytany w niedzielę w kościołach. Zebrane w następną niedzielę ofiary zostaną przekazane na konto Caritas Archidiecezji Krakowskiej. Podobna zbiórka odbędzie się we wszystkich diecezjach Polski. Zebrane pieniądze zostaną przekazane poszkodowanym na pomoc doraźną (woda, żywność, leki itp.) oraz na pomoc długofalową (najczęściej projekty związane z odbudową domów, szpitali, szkół i miejsc pracy) za pośrednictwem Caritas Nepal.

Pomoc dla poszkodowanych w Nepalu można też przekazywać bezpośrednio na konto Caritas Archidiecezji Krakowskiej:

Bank Spółdzielczy Rzemiosła Kraków, nr 58 8589 0006 0000 0011 1197 0001,

z dopiskiem „NEPAL”.

Poniżej pełny tekst apelu kard. Dziwisza:

Drodzy Diecezjanie.

Nepal i kraje sąsiednie zostały dotknięte trzęsieniem ziemi. Liczba ofiar śmiertelnych kataklizmu sięga kilku tysięcy osób, tysiące innych zostało rannych. Zniszczone są dziesiątki miast i wiosek. Drogi są nieprzejezdne, a wiele domów uległo kompletnemu zniszczeniu. Największym problemem jest zapewnienie potrzebującym dostępu do czystej wody i żywności oraz podstawowa pomoc medyczna dla poszkodowanych.

Międzynarodowa wspólnota Caritas zgromadziła do tej pory 3 mln euro na najpilniejszą pomoc dla poszkodowanych w trzęsieniu ziemi. Caritas Nepal wraz z wolontariuszami z innych krajów udziela poszkodowanym bezpośredniej pomocy.

W odpowiedzi na apel Papieża Franciszka o braterską solidarność z ofiarami trzęsienia ziemi w Nepalu proszę o modlitwę w ich intencji oraz o zorganizowanie w parafii zbiórki do puszek na pomoc dla poszkodowanych w dniu 10 maja br. lub w następną niedzielę maja.

Stanisław kard. Dziwisz

Metropolita Krakowski