Zapraszamy na spotkanie opłatkowe!
W piątek 30 stycznia 2015 r. o godz. 17.00 rozpocznie się spotkanie opłatkowe pracowników Caritas oraz wolontariuszy Parafialnych Zespołów Caritas, Parafialnych Zespołów Charytatywnych i Szkolnych Kół Caritas. Zapraszamy do kaplicy Kurii Metropolitalnej w Krakowie, ul. Franciszkańska 3. Opłatek to kolejna okazja, by wspólnie świętować 25-lecie reaktywacji naszej Caritas!

W 1990 r. zmieniająca się sytuacja polityczna w naszym kraju umożliwiła Metropolicie Krakowskiemu ks. kard. Franciszkowi Macharskiemu powołanie Caritas Archidiecezji Krakowskiej, co nastąpiło 29 stycznia 1990 r. Caritas została reaktywowana po czterdziestu latach przerwy, kontynuując tradycje Caritas sprzed likwidacji.

Ponieważ w 1990 r. reaktywowała się większość z Caritas diecezjalnych, rok ten obchodzony jest w naszym kraju jako Rok Caritas. Swoje błogosławieństwo z tej okazji przesłał nam papież Franciszek. Patronat honorowy nad rokiem Caritas objął m. in. Prezydent RP Bronisław Komorowski.

Spotkanie opłatkowe rozpocznie się Mszą Świętą w intencji pracowników i wolontariuszy Caritas Archidiecezji Krakowskiej.

Serdecznie zapraszamy do udziału!

DATA PUBLIKACJI: 2015-01-15 » Pozostałe aktualności