Dziękujemy wolontariuszom!

Nie byłoby bez nich wakacji i ferii dla dzieci, zbiórek żywności i kwest, rozdzielania pomocy w parafiach, zabaw i happeningów, dodatkowych rąk pomagających w placówkach dla potrzebujących. Po prostu nie moglibyśmy bez wolontariuszy działać tak, jak działamy.

5 grudnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Wolontariusza. To okazja, żeby przypomnieć, jak wiele zależy od setek anonimowych osób, które poświęcają swój czas i siły, żeby pomóc ubogim, samotnym i cierpiącym.

Nasi wolontariusze są opiekunami na organizowanych przez Caritas koloniach i feriach dla dzieci z ubogich rodzin. W parafiach odwiedzają chorych i starszych, prowadzą punkty pomocy, w których rozdzielają ubogim pozyskaną żywność i odzież. Angażują się w zbiórki żywności, kwesty i akcje Caritas, żeby zdobyć środki na pomoc potrzebującym. Organizują spotkania dla chorych i samotnych w parafiach, biorą udział w dużych akcjach takich jak Święto Rodziny Krakowskiej, Mikołaj czy Wigilia dla Bezdomnych i Samotnych. Szkolą młodych liderów wolontariatu. Pomagają osobom przebywającym w placówkach Caritas dla osób starszych, chorych czy dzieci i matek z dziećmi.

Trudno powiedzieć, ilu wolontariuszy działa w ramach naszej Caritas. Licząc wszystkich członków Szkolnych Kół Caritas i Parafialnych Zespołów Caritas doliczylibyśmy się kilku tysięcy. Niektórzy angażują się regularnie co tydzień lub nawet kilka razy w tygodniu, inni np. raz w miesiącu lub kilka razy w roku.

Dziękujemy wszystkim, którzy angażują się w wolontariat. Cokolwiek robicie, jesteście bardzo potrzebni!

Kto chciałby dołączyć do naszego wolontariatu, proszony jest o kontakt ze swoją parafią, najbliższą placówką Caritas lub naszym Centrum Wolontariatu.

ul. M. Ossowskiego 5, 30-656 Kraków

tel./fax: 12 637 07 12 wew. 113

Godziny otwarcia Centrum Wolontariatu:

Wtorek: 12.00 - 15.00

Środa: 14.00 - 18.00

Czwartek: 16.00 - 20.00

Piątek: 12.00 - 15.00

Koordynatorem ds. wolontariatu Caritas Archidiecezji Krakowskiej jest ks. Robert Majka, e-mail: rmajka@caritas.pl

Zobacz list Rzecznika Praw Dziecka Marka Michalaka do wolontariuszy z okazji ich święta

DATA PUBLIKACJI: 2014-12-05 » Pozostałe aktualności