Paczki żywnościowe od Unii Europejskiej

2 grudnia do Punktu Socjalnego przyjechał pierwszy TIR z żywnością finansowaną przez Unię Europejską w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym FEAD

Nie jest to jeszcze początek właściwego programu, ale podprogram, mający na celu zapewnienie pomocy żywnościowej najbardziej potrzebującym w grudniu 2014 r. Na grudniową pomoc z programu FEAD składać się będą paczki żywnościowe, w których dla każdej osoby w rodzinie przypadać będzie:

1. 1 l. oleju,

2. 2 kg cukru,

3. 2 konserwy mięsne - mielonka wieprzowa,

4. 2 l. mleka,

5. 3 szt. makaronu.

Z programu FEAD mogą korzystać tylko osoby, które otrzymają skierowanie do programu z Gminnego lub Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej i OPS. MOPS i GOPS może wystawiać zaświadczenia, że danej osobie wskazana jest pomoc, chociaż przekracza ona 150% kryterium dochodowego. Prosimy o przynoszenie zaświadczeń z opieki społecznej również te osoby, którym wcześniej wystawiała zaświadczenia parafia, ponieważ zaświadczenia z parafii o trudnej sytuacji materialnej nie wystarczą już, by otrzymać unijną pomoc żywnościową.

Prosimy o kontakt parafie, które zajmowały się dotychczas dystrybucją żywności z UE na swoim terenie.

Podsumowanie Podprogramu 2014

Za pośrednictwem Caritas W Polsce podczas pierwszego etapu pomocy żywnościowej w ramach „Podprogramu 2014”, który obejmował okres grudzień 2014 r. - styczeń 2015 r.,  dystrybuowane były artykuły spożywcze takie jak: mleko, cukier, olej, makaron świderki, mielonka wieprzowa.  Pomocą objęto ponad 311 tys. osób, przekazano 683 400  paczek i blisko 5000 ton żywności. Żywność dystrybuowana była we współpracy z 35 Caritas diecezjalnymi, które następnie współpracowały z 1337 organizacjami lokalnymi.

DATA PUBLIKACJI: 2014-12-02 » Pozostałe aktualności