Kolejna pomoc dla powodzian

Ksiądz Kardynał Stanisław Dziwisz przekazał 200 tys. zł. parafii w Kasince Małej na pomoc dla poszkodowanych przez ulewne deszcze. Pieniądze te pochodzą ze zbiórek przeprowadzonych w parafiach archidiecezji krakowskiej przez ostatnie dwie niedziele.

Rodziny potrzebujące pomocy wytypowali wspólnie przedstawiciele parafii, lokalnego samorządu oraz Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej. Otrzyma ją 47 rodzin. - Wiele rodzin na początku myślało, że poradzą sobie same ze skutkami zalania domów, ale okazało się, że straty są o wiele większe, niż się spodziewali. Niektórzy nie przewidzieli skuwania tynków, wymiany podłóg, kupna nowych mebli i innych sprzętów - mówi proboszcz parafii w Kasince Małej ks. Józef Maciążka. - Gdy zorientowali się, że nie dadzą rady sfinansować remontów, zwrócili się także o pomoc.

Wcześniej pomoc o wartości ok. 200000 PLN zapewniła poszkodowanym w Kasince Małej i Kasinie Wielkiej Caritas Archidiecezji Krakowskiej.

DATA PUBLIKACJI: 2014-08-23 » Pozostałe aktualności