Koncert Adwentowy "Powodzianie dziękują"

7 grudnia krakowska Caritas organizuje koncert - podziękowanie dla wszystkich, którzy pomagali ofiarom tegorocznej powodzi. Chcielibyśmy, żeby spotkały się na nim zarówno osoby zaangażowane w akcję pomocy, jak i te, które z pomocy korzystały.

Koncert pod patronatem Metropolity Krakowskiego ks. kard. Stanisława Dziwisza odbędzie się w Filharmonii Krakowskiej we wtorek 7 grudnia o godz. 18.00. Wystąpi Lidia Jazgar z zespołem Galicja. Wstęp na koncert jest wolny. W przerwie wszyscy chętni będą mogli zaopatrzyć się w świece Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom, wesprzeć placówki Caritas oraz uzyskać informacje o jej działalności. W trakcie koncertu Metropolita Krakowski wręczy medal „Bogaci Miłosierdziem” tegorocznemu laureatowi.

Caritas Archidiecezji Krakowskiej przekazała już ofiarom powodzi i osuwisk pomoc o wartości ok. 2 600 000 PLN. W 160 transportach poszkodowanym przekazane zostało 300 ton pomocy rzeczowej: żywność i woda pitna, środki czystości, leki, środki opatrunkowe, środki do dezynfekcji, odzież i obuwie, gumowce, sprzęt do usuwania skutków powodzi, środki higieny osobistej, koce itp. Poszkodowanym wypożyczaliśmy też osuszacze i myjki ciśnieniowe, przekazywaliśmy nowe lodówki, pralki i kuchenki. Wypłaciliśmy zapomogi najbardziej poszkodowanym.

To wszystko możliwe było dzięki ludziom wielkiego serca, którzy włączyli się w pomoc powodzianom jako darczyńcy lub wolontariusze. Mamy nadzieję, że wspólne spotkanie w Filharmonii Krakowskiej pozwoli im odczuć wdzięczność tych, którym pomogli. Hasło koncertu "Pomagać to być człowiekiem" wyraża naszą wiarę, że ludzi dobrej woli nigdy nie zabraknie.

DATA PUBLIKACJI: 2010-11-22 » Pozostałe aktualności
Wielkanocna Akcja Caritas