Pomoc dla powodzian

W związku z alarmem powodziowym w Małopolsce oraz zalaniem coraz większej ilości gospodarstw, Caritas Archidiecezji Krakowskiej przygotowuje się do udzielenia pomocy powodzianom.

Nauczona doświadczeniem z poprzednich powodzi w Małopolsce, podczas których na szeroką skalę pomagała powodzianom, Caritas już zamówiła wodę pitną oraz organizuje kupno większej ilości środków dezynfekcyjnych, różnego rodzaju środków czystości, wiader, mopów i ścierek.

Równocześnie Caritas prosi o kontakt firmy, które dysponują tego typu asortymentem i mogłyby go przekazać w darowiźnie dla powodzian.

W zależności od rozwoju sytuacji Caritas będzie podejmować dalsze działania. W każdej chwili jesteśmy gotowi rozpocząć akcję pomocy.

Najtrudniejsza sytuacja powodziowa panuje w województwie małopolskim. Z zalanych terenów zostało już ewakuowanych ponad 400 osób. Najbardziej ucierpiały miejscowości: Pcim, Łapanów, Dobczyce. Strażacy układają worki z piaskiem oraz wypompowują wodę z mieszkań i gospodarstw. Zalane też zostały pola uprawne, wiele odcinków dróg i torów.

Niestety, Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji przestrzega, że zapowiadane są dalsze opady, w związku z czym poziom wód będzie się jeszcze podnosił.

Osoby, które chciałyby pomóc poszkodowanym przez powódź, mogą przekazywać ofiary na konto Caritas Archidiecezji Krakowskiej: Bank Spółdzielczy Rzemiosła Kraków, nr 58 8589 0006 0000 0011 1197 0001, z dopiskiem „Pomoc powodzianom”.

DATA PUBLIKACJI: 2010-05-17 » Pozostałe aktualności