Informacje o Placówce
32-020 Wieliczka

E-mail: swietlica.wieliczka@caritas.pl
» Opis placówki:

Placówka Wsparcia Dziennego z siedzibą w Wieliczce przy ul. Sikorskiego 6 działa nieprzerwanie już od dwunastu lat.

Naszym celem jest udzielanie wszechstronnej pomocy wychowankom i stymulowanie ich rozwoju. Staramy się zapewnić dzieciom przyjazną atmosferę do nauki, zabawy i odpoczynku. Pomagamy im pokonywać trudności szkolne i kształtować dobre relacje interpersonalne. Wychowawcy w swoich działaniach stosują elementy pracy metodą Marii Montessori.

W ramach naszych działań na terenie placówki:

- prowadzimy zajęcia socjoterapeutyczne, plastyczne, ruchowe
,
- pomagamy dzieciom w odrabianiu zadań domowych,
- przygotowujemy wspólnie z wychowankami imprezy okolicznościowe (festyny, przedstawienia).

Organizujemy także wycieczki, spacery i wyjścia do kina. W okresie wakacyjnym dzieci wyjeżdżają na kolonie, a w czasie ferii zimowych korzystają z oferty zajęć proponowanych przez różne instytucie kulturalne. Chętnie angażujemy się w realizację projektów artystycznych, w tym roku uczestniczyliśmy w cyklu zajęć fotograficznych i filmowych.

Współpracujemy z rodzicami/opiekunami dzieci, szkołą, MGOPS, korzystamy też z pomocy wolontariuszy.

Nasza placówka dysponuje dwiema przestronnymi salami, kuchnią i jadalnią. Zapewniamy dzieciom ciepły posiłek i napoje.

Placówka jest czynna od poniedziałku do piątku w godzinach 12.00 - 18.00
.

Placówka finansowana jest ze środków gminy Wieliczka, powiatu wielickiego i Caritas Archidiecezji Krakowskiej.

prawnik porady Caritas Kraków
1 procent, pit, 1 %