Informacje o Placówce
E-mail: oodp.krakowiakow@caritas.pl
Telefon: 012-425-81-70
» Opis placówki:

Ośrodek jest placówką prowadzoną od 1996 r. na zlecenie Gminy Miejskiej Kraków. Celem jest zapewnienie pomocy osobom dorosłym i ich dzieciom – osobom uwikłanym w przemoc. Jest to jedyna tego rodzaju placówka w Krakowie i jedna z trzech w województwie małopolskim. Ośrodek świadczy całodobową pomoc osobom, które ze względu na zaistniałą w rodzinie sytuację, w tym zagrożenie życia, muszą opuścić dotychczasowe miejsce zamieszkania.

Placówka prowadzi 10 miejsc interwencyjnego schronienia dla kobiet, przebywających na terenie Gminy Miejskiej Kraków w okresie niskich temperatur wraz z dostępem do węzła sanitarnego. Zapewnia też 20 miejsc w mieszkaniu chronionym dla kobiet posiadających ostatnie miejsce zameldowania na pobyt stały na terenie Gminy Miejskiej Kraków i ich dzieci.

Celem Ośrodka jest prowadzenie działań uprzedzających, interwencyjnych i wspierających wobec osób dotkniętych przemocą zamieszkałych na terenie Krakowa i województwa małopolskiego, poradnictwo i podejmowanie interwencji dla osób z Polski i z zagranicy

• zapewnienie schronienia, wsparcia psychologicznego, pedagogicznego, medycznego, socjalnego, prawnego,

• zwiększenie stopnia świadomości na temat źródeł, przyczyn, mechanizmów i skutków przemocy,

• nabycie przez osoby doznające przemocy w rodzinie umiejętności emocjonalnego radzenia sobie z przemocą,

• podnoszenie wrażliwości społecznej na problem przemocy w rodzinie, promowanie wartości prorodzinnych,

• promowanie metod wychowawczych bez użycia przemocy.

Zakres pomocy obejmuje:

a) zapewnienie osobom dotkniętym przemocą całodobowego pobytu (łóżko, miejsce na pozostawienie rzeczy osobistych, możliwość przygotowania i spożywania posiłków, wykonywania zabiegów higienicznych, odpoczynku (wspólna świetlica-bawialnia, pokój komputerowy, biblioteczka, ogród z huśtawkami;

b) umożliwienie kontaktu z bliskimi ( pokój wizyt), dostępu do środków masowego przekazu;

c) zapewnienie interwencyjnej pomocy socjalnej, medycznej, pedagogicznej, prawnej wsparcia psychologicznego dostosowanej do indywidualnej sytuacji (zapewnienie żywności, niezbędnej odzieży, leków, materiałów higienicznych);

d) zapewnienie miejsca pobytu dziennego, miejsca do zabawy i nauki dla dzieci;

e) zapewnienie specjalistycznej pomocy:

- psychologicznej: emocjonalnego wsparcia, podniesienie kompetencji społecznych, motywowanie do podjęcia odpowiedniej terapii i leczenia, prowadzenie grup wsparcia i grup terapeutycznych dla osób dotkniętych przemocą w rodzinie, prowadzenie terapii indywidualnej ukierunkowanej na wsparcie osoby doznającej przemocy oraz nabycie przez nią umiejętności ochrony przed agresywnymi zachowaniami osoby stosującej przemoc, konsultacje psychologiczne, terapie indywidualne i rodzinne,

- pedagogicznej: konsultacje pedagogiczne - wsparcie w edukacji dzieci oraz pełnienia ról opiekuńczo - wychowawczych, nadzorowanie sposobu sprawowania opieki rodzicielskiej,

- prawnej: konsultację, poradnictwo, sporządzanie pism procesowych również dla klientów z zewnątrz, (w uzasadnionych przypadkach pracownicy OODP towarzyszą klientom w sądzie); pracownicy OODP sporządzają wnioski do prokuratury, kuratorów, sadu itp., uczestniczą w zespołach interdyscyplinarnych oraz grupach roboczych dotyczących indywidualnych osób,

- socjalnej: w szczególności ukierunkowanej na wyjście z kryzysu, pobudzeniu aktywności mieszkańców, uczeniu ich odpowiedzialności i zaradności życiowej, pomoc w załatwianiu spraw urzędowych, rozwiązywaniu problemów mieszkaniowych, podnoszeniu kwalifikacji zawodowych i poszukiwaniu pracy dostosowana do potrzeb osoby dotkniętej przemocą;

f) zawieranie z podopieczną/podopiecznym indywidualnego kontraktu socjalnego w celu realizacji programu usamodzielniania się oraz dokonywanie okresowej weryfikacji realizacji programu usamodzielniania się i kontraktu, w tym zasadności dalszego pobytu w Ośrodku;

g) prowadzenie pełnej dokumentacji z zakresem czynności;

h) udzielanie informacji i wsparcia osobom nie będącym podopiecznymi placówki;

i) edukacja społeczna – prelekcje w szkołach, warsztaty edukacyjne.

Pracownicy OODP posiadają odpowiednie predyspozycje zawodowe pracy z osobami dotkniętymi przemocą. Psychologowie zatrudniani w Placówce posiadają przygotowanie do prowadzenia terapii indywidualnej ukierunkowanej na wspieranie osób dotkniętych przemocą w rodzinie oraz nabycia umiejętności ochrony przed osobą stosująca przemoc w rodzinie. Praca z osobami w kryzysie jest trudna, dlatego też profesjonalna pomoc w rozwiązywaniu indywidualnych problemów powinna polegać na analizie wcześniejszych zdarzeń i związanych z nimi uczuć, wyzbycie się negatywnych i niesłusznych przekonań o własnej winie w zaistniałych zdarzeniach przemocy domowej, wypracowaniu indywidualnej strategii pomocy dla każdej osoby. Szczególnie trudna i niezwykle delikatna jest kwestia przemocy seksualnej wśród dzieci i młodzieży, które wymagają szczególnej troski i utrzymania strategii pomocy w najwyższym standardzie.

Po opuszczeniu Ośrodka byli mieszkańcy mogą w dalszym ciągu utrzymywać kontakt z personelem OODP, który służy im radą, pomocą i wsparciem.

Placówka prowadzona jest na zlecenie Gminy Miejskiej Kraków.

Działalność placówki finansowana jest ze środków Gminy Miejskiej Kraków  oraz Caritas Archidiecezji Krakowskiej.

prawnik porady Caritas Kraków
1 procent, pit, 1 %