Informacje o Placówce

E-mail: dps_zator@caritas.pl
Telefon: 33/ 841 22 39
» Opis placówki:
Dom Pomocy Społecznej Caritas w Zatorze jest placówką stałego pobytu dla 50 osób niepełnosprawnych intelektualnie, w podeszłym wieku, chorych, które nie mogą samodzielnie funkcjonować w codziennym życiu i wymagają całodobowej opieki.

Historia Domu Pomocy Społecznej w Zatorze sięga już ponad 20 lat. To „doświadczenie” gwarantuje mieszkańcom, ich rodzinom, ale także pracownikom, wolontariuszom, opiekunom – stabilność, bezpieczeństwo, przyjaźń i opiekę – wartości, które są oparte na silnych fundamentach, wypracowywanych przez lata istnienia ośrodka.

Pracownicy wspomagają mieszkańców w podstawowych czynnościach życiowych, załatwianiu spraw osobistych, pielęgnacji. Dbają o to, aby byli aktywni na co dzień, podnosili swoją sprawność, brali udział w terapii zajęciowej oraz wydarzeniach kulturalno-oświatowych. Podejmują działania mające na celu usamodzielnienie mieszkańców domu, w miarę ich możliwości. Istotną kwestią jest także dbanie o rozwijanie kontaktów z rodziną i włączanie do społeczności lokalnej.

W budynku Domu Pomocy Społecznej znajdują się pokoje 1 – i 2 – osobowe, wyposażone m.in. w szafy, łóżka, stoliki przyłóżkowe, stoły i stołki. Wnętrza pokoi zdobią w dużej mierze przedmioty wykonane samodzielnie przez mieszkańców podczas warsztatów terapii zajęciowej.

W Domu oprócz pokoi mieszkalnych, znajdują się pomieszczenia sanitarno-higieniczne, sale terapii zajęciowej, świetlice, jadalnia sąsiadująca z kuchnią oraz miejsce do samodzielnego przygotowywania posiłków przez mieszkańców.

Pomieszczenia mieszkalne znajdują się zarówno na parterze, jak i na piętrze. Budynek wyposażony jest w windę oraz szereg rozwiązań ułatwiających poruszanie się i zapewniających bezpieczeństwo tj. poręcze, uchwyty łazienkowe. Odpowiednia szerokość drzwi pozwala na swobodne poruszanie się osób na wózkach. W budynku znajduje się sygnalizacja alarmowa i przyzywowa.

prawnik porady Caritas Kraków
1 procent, pit, 1 %