Informacje o Placówce
E-mail: sds.pasteura@caritas.pl
Telefon: 12 415 31 21
» Opis placówki:

Środowiskowy Dom Samopomocy przy ul. Pasteura 1 przeznaczony jest dla 40 osób dorosłych niepełnosprawnych intelektualnie i z zaburzeniami psychicznymi. W ŚDS zajęcia prowadzone są od 7.30 do 15.30.

Terapia prowadzona jest w następujących pracowniach: edukacyjnej, społecznej, multimedialnej, rękodzieła, wyobraźni, gospodarstwa domowego, samoobsługi, stolarskiej, stymulacji oraz zoologicznej. Odbywają się zajęcia grupowe typu: katecheza, prasówka czy grupa dyskusyjna. Uczestnicy korzystają z zajęć rehabilitacyjnych, raz w tygodniu chodzą na basen i ściankę wspinaczkową.

ŚDS redaguje gazetkę ,,Nowinki’’ czyli najważniejszy spis wydarzeń naszego domu. Gazetka zawiera także nowinki polityczne, kulturalne itd.

Organizowane są dyskoteki, wycieczki, wyjścia do kawiarni, na zakupy, zwiedzamy muzea, bierzemy udział w rożnych imprezach sportowych, konkursach fotograficznych, kręcimy filmy krótkometrażowe, raz w tygodniu organizowane są zajęcia w Dworku Białoprądnickim.

W ramach działalności SDS działa teatr, który rozwija inteligencję emocjonalną i komunikację niewerbalną u osób niepełnosprawnych intelektualnie. Niepełnosprawni aktorzy są angażowani w tworzenie scenografii i kostiumów oraz opowiadają własnym językiem, jak widzą świat i swoje w nim miejsce. Tworzą własne interpretacje muzyki, bazując na nieustannie zdobywanym warsztacie.

W okresie wakacyjnym uczestnicy ŚDS-u wyjeżdżają na kolonie, wczasy lub turnusy rehabilitacyjne. W roku 2015 udało nam się zwiedzić Góry Świętokrzyskie oraz Berlin. Uczestnicy wyjeżdżali w ramach Małopolskich Zawodów Wspinaczkowych do Torunia, Tarnowa, grupa osób niepełnosprawnych angażujących się w film wyjechała do Koszalina na tygodniowy przegląd filmowy. W ramach prowadzonej terapii organizowane są liczne plenery malarskie i fotograficzne.

Ośrodek finansowany jest przez Gminę Miejską Kraków.
prawnik porady Caritas Kraków
1 procent, pit, 1 %