Kolejne warsztaty dla odbiorców pomocy żywnościowej

W ramach „Podprogramu 2016” Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Caritas Archidiecezji Krakowskiej organizuje kolejne warsztaty dla beneficjentów programu.

27 kwietnia warsztaty kulinarne, ekonomiczne oraz przeciwdziałania marnowaniu żywności odbędą się w Bolesławcu.  Warsztaty rozpoczną się o godz. 10.00 i potrwają do 15.00.

Warsztaty kulinarne, ekonomiczne oraz przeciwdziałania marnowaniu żywności dla beneficjentów programu mają na celu wzmacnianie samodzielności i kompetencji beneficjentów w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. Zarówno do programu, jak i do udziału w warsztatach osoby potrzebujące są kwalifikowane przez Ośrodki Pomocy Społecznej. Na warsztaty zostały zaproszone osoby mieszkające w okolicy, które korzystają ze wsparcia w ramach programu pomocy żywnościowej, finansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Wcześniejsze warsztaty:

24 i 25 kwietnia oraz 23 i 27 marca odbyły się warsztaty kulinarne, ekonomiczne i zdrowego żywienia w siedzibie Punktu Socjalnego w Brzegach.

13 marca odbyły się warsztaty w GOPS w Grybowie, a 15 i 16 marca w Brzesku.

6 marca o godz. 10.00 odbyły się warsztaty w GOPS w Michałowicach.

28 lutego o godz. 10.00 odbyły się warsztaty organizowane w Zakładzie Opiekuńczo - Leczniczym Caritas w Rabie Wyżnej.

27.02.2017 r. o godz. 16.00 odbyły się warsztaty w siedzibie Punktu Socjalnego Caritas w Brzegach 254.

23 lutego 2017 r. odbyły się warsztaty organizowane przez parafię pw. św. Judy Tadeusza w Skawinie, ul. Kilińskiego 10.

20.02.2017 r. o godz. 10.00 odbyły się warsztaty w budynku Biblioteki w Jabłonce.

20.01.2017 r. warsztaty organizowane przez parafię w Paszkówce, odbyły się w Brzeźnicy w Galerii Polsko - Słowackiej przy ul. Krakowskiej.

16.01.2017 r. odbyły się warsztaty organizowane przez parafię w Tenczynie, w Domu Rekolekcyjnym przy parafii.

W środę 28 grudnia odbyły się warsztaty w Łapanowie, w budynku Szkoły Podstawowej.

Poprzednie warsztaty odbyły się w dniach 13 grudnia w Borzęcinie, 22 i 23.11.2016 r. o godz. 15.00 w Jodłowniku, 28.11.2016 r. o godz. 10.00 w Gosławicach 102, 33-122 Wierzchosławice oraz o godz. 14.00 w remizie strażackiej w Radłowie.

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa ma się przyczyniać do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego. Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie i rodzinie odpowiedniego wyżywienia.

PO PŻ jest finansowany ze środków Unii Europejskiej (FEAD) i ze środków krajowych (budżet państwa) w podziale 85% i 15%.

DATA PUBLIKACJI: 2017-04-21 » Pozostałe aktualności
prawnik porady Caritas Kraków